Planinarsko društvo Yeti

P.D. Yeti slide show
 
BIOKOVO
Autor Boki   

 

30.07. Sveti Ilija (1642) - Šćirovac (1619) Biokovo i 07.08. Orlovača (494) Trtar

Moje planinarenje po Biokovu započinje u selu Bast. Krećem markiranom staza od parkirališta i nastavljam kroz selo do zadnjih kuća. Nakon prolaska sela započinje vrlo zanimljiv uspon po kozjoj stazi do izvora Korito koji je očito davno presušio makar u svim vodičima piše da ovaj izvor nikada ne presušuje. Nakon Korita planinarska staza vodi po neugodnom siparu prema planinarskom skloništu Osičine koje je naravno zaključano kao i sva na Biokovu pa ne znam čemu služe. Nakon planinarskog skloništa na Osičinama nastavljam kroz šumu sve do izlaska na greben Biokova i lagano nastavljam prema vrhu Sveti Ilija. Na vrh Sveti Ilija stižem lagano umoran ali zadoviljan što sam imao sreće da doživim jedan od najljepših vidikovaca u Hrvatskoj. S vrha Sveti Ilija nastavljam po Biokovskom grebenskom putu sve do lokve Mijaci. Na ovom dijelu uspona, koji nije pretjerano naporan ali treba biti oprezan, treba uživati u jednom od najljepših pogleda s grebena. Od lokve Mijaci krećem prema vrha Šćirovac koji mi u prvi mah nije izgledo kao najviši vrh u podrućju ali kad se popne na njega tek se tada vidi njegova dominacija nad ostalim vrhovima u okolici. Spust vodi po markiranom putu ali na prvom dijelu nema nikakve planinarske staze. Pokušavao sam biti jako oprezan i pratiti markacije i ujedno uživati u pogledu što nije lako jer je teren iznimno zahtjevan za spuštanje. Slažem se sa svima koji su napisali da je ovo je jedan od najatraktivnijih i najtežih planinarskih izleta u Republici Hrvatskoj. Što se tiče Orlovače krenuo sam od planinarske kuće Ćićo prema Orlovači. Lagana šetnja za godišnji i upoznavanje Trtara. Velika je šteta što je planinarsko sklonište Zlatko Prgin napušteno i devastirano.

 
2017.02.04 JUŽNA TERASA - MALIŠĆAK - SOKOLINE
Autor Lupy   

Ostavljamo auto kod drvene nadstrešnice ispod koje nema stola za gablec.Polazimo bez markacije kroz šumu prema stijenama koje smo vidjeli odozdo ,a kada smo izašli na greben skoro smo promašili južnu terasu od krošnji drveća.Pogled i stijene ovdje nas ostavljaju bez daha mjesto je zbilja fantastično.Nakon kraćeg odmora penjemo se strmo po grebenu na vrh Mališćak gdje je postavljena razgledna piramida,od vrha do skloništa smo za par minuta pa kraći odmor u hladovini.Nastavljamo najkraćim putem strmo prema Radovanki gdje nailazimo na dosad nepoznatu skupinu stijena sa dosta kvarca ( slike br.14 a-b ) pa onda vrlo strmo dolje do korita potoka.Dalje cestom do stijena Sokoline gdje imamo kratki tečaj iz penjanja.Tu je dobar izvor pitke vode i stol za ručak,povratak po cesti do auta.

 
2017.3mj.23-25 V. Paklenica-Buljma- Struge- Vaganski- Lipa staza
Autor Tata Yeti   

Tri člana HGSS-a i moja malenkost. Nije mi još uvijek jasno kako su mene uzeli sa sobom, valjda su se sažalili zbog minulih zasluga za razvoj planinarstva u Moslavini jer, budimo realni, mojih 62,16 godina starosti se baš i nije uklapalo u tu priču. Ide se gotovo sa nule u Velikoj Paklenici i u jednom danu treba sa punim ruksacima doći na Struge (1400 m) a ekipa kondiciono nabrijana naspram mojih krajnjih dometa u obliku uspona na, recimo, Benedikt.

No, u planinama je mnogo toga nepredvidljivo pa sam eto ja prvi došao na Struge a imao bi i veliku prednost da me nisu kočili. Neću vam otkriti kako je došlo do toga ali vjerujte mi na riječ - oko toga će se ispredati mitovi i legende za dugih večeri po planinarskim skloništima.

Prvi dio puta je više/manje šetnica kroz Veliku Paklenicu do planinarskog doma, nakon doma postoji opasnost da zapnete u Ramića dvorima jer treba sa domaćinom razmijeniti tekuća pitanja. Nakon toga vas čeka beskrajno dugačak uspon kroz šumu prema prijevoju Buljma a onda još kratko po planinskoj livadi do skloništa Struge.

Na Strugama smo imali svečanu večeru jer je Boris ml. uz sve terete u ruksaku ponio i napacanoga mesa za roštilj. Vatru zapaliti u ovim uvjetima je nauka ali pomogla je tzv. HEPO svijeća.

Drugi dan nas je čekao uspon na Vaganski a bilo je planova i za Sveto Brdo ali se ispostavilo da baš i nisu uvjeti za sve planirano. Zapelo je već nakon dvadesetak minuta jer na Marasovcu možda ima vode ali je pod debelim slojem snijega pa ne možete do nje. Trebalo je na plinskom kuhalu otopiti dovoljno snijega da svaki ima bar po jednu bocu vode i to je odnijelo dosta vremena. Drugi problem je duboki mekani snijeg po kojem je izuzetno teško hodati a puno puta uletite i u grmlje sakriveno ispod njega. Ipak, s noge na nogu i uspjeli smo doći na Vaganski vrh.

Boris stariji je u ruksaku donio buket umjetnog cvijeća koje smo fiksirali kamenom na vrhu a u spomen za sve poginule branitelje a posebno članove planinskih postrojbi.

Procijenivši situaciju odlučili smo odustati od Svetog Brda i pronaći tzv. Lipu stazu za spust do planinarskog doma. Ne znam tko joj je dao naziv ali trebalo bi dotičnoga tjerati svaki dan po njoj jer je dobrim djelom pokrivena siparom i jedini način hoda je proklizavanje (grrrrrr). Spuštao se prvi mrak kada smo se dokopali doma gdje smo prespavali i drugi dan lagano do auta pa kući.

Jako lijep izlet, jako lijepo odabrano vrijeme prije ljetnih vrućina a i odlazak ovako u tjednu garantira izbjegavanje gužvi. Jedini je problem što je nemoguće ponijeti toliko gemišta koliko se može popiti pa ovim putem apeliram na sve one vinogradarske mahere koji su znanjem naslijedili tekovine iz Kane Galilejske ako itko zna neku tehnologiju da se vino pretvori u prah da ga se može nositi u neograničenim količinama neka nam kaže, na planini ima vode ili ima dovoljno snijega za otopiti a bilo bi prekrasno kada bi se tokom večeri u skloništu čula rečenica - da smutim još pet litri ili idemo spavati???????????

 
2017.12.02 Velika Raduha 2062 m
Autor Boki   

Raduha je 2062m visoka planina u istočnom dijelu Kamniško-Savinjskih Alpa, koja je od središnjeg masiva odvojena tjesnacem Savinje. Pruža se u smjeru sjeveroistok-jugozapad. Zapadna i sjeverna padina su stjenovite, dok je jugoistočna padina blaža i pokrivena klekovinom. Na istočnoj padini Raduhe nalazi se Koča na Loki (1534m), a Koča na Grohotu (1462m) smjestila se pod stjenovitom dijelom sjeverne padine.

 
29.10. MLADIK-KULA GRAČANICA
Autor Lupy   

Posijet kuli Gračanica uvijek je jako zanimljiv izlet u brda kada nemate neki duži cilj ili rutu po obližnjim brdima u okolici Nove Gradiške ,a pogotovo kada dođete gore i vidite da se tamo rade veliki građevinski zahvati, pa se osjećaj prošlosti svaki puta osjeti sve više.Nas je još posebno uvijek zanimao nemarkirani put  koji vodi od podnožja gdje je nadstrešnica i pecara pa  stmom kosom sa desne strane potoka do vrha Mladik (510 m/nm) ,a nema markacije nego morate tamo otići onako " na divlje" uz kartu ili kako smo mi uz pomoć navigacije za planinare.Vrh Mladik je obrastao u šumi i nema nikakvih vidika ,ali sa kose kojom se uspinjemo do njega vide se okolna sela u dolinama i ima dosta crnogorice-borove šume i proplanaka.

 


Stranica 5 od 32

Logo udruge

NAJAVA IZLETA

  • No posts to display.

Vremenska prognoza

Kutina
Croatia
06:48
16:25
Sunrise : 13.11.2019 06:48   Sunset : 13.11.2019 16:25Full Moon
Srijeda 13.11.19 12:00-18:00
Rainfrom east-southeast14°C2.7m/s
1.4mm
Četvrtak 14.11.19 12:00-18:00
Partly cloudyfrom south-southeast11°C1.8m/s
0mm
Petak 15.11.19 13:00-19:00
Cloudyfrom south-southeast17°C3.3m/s
0mm
Opširnije na yr.no

Broj posjeta

DanasDanas2
JučerJučer103
U TjednuU Tjednu206
U MjesecuU Mjesecu1329
UkupnoUkupno229698
3.231.226.211
US
UNITED STATES
US

Linkovi

Smile

Smile

Smile


You are here  : Naslovnica