Planinarsko društvo Yeti

KT - Bela Crkva

Pavlinski samostan je osnovan u drugoj polovici 13. stoljeća, prvi put se spominje u pisanoj ispravi 1295. g. Prema nekim izvorima tada je izgrađena samostanska kuća i crkva. Tokom slijedeća dva stoljeća pavlini stječu brojne posjede, te grade novu crkvu i samostanske objekte zaštićene zidom i kulama. Središnje mjesto je zauzimala crkva posvećena blaženoj Djevici Mariji. Arhiv Hrvatske ima u svom posjedu građu pavlinskih samostana iz Hrvatske koja se sastoji od 1397 srednjovjekovna dokumenta, a od toga najviše, 544 je iz ovog samostana. Ti dokumenti otkrivaju dragocjene podatke o povijesti Moslavine. Pavlini su imali širok dijapazon djelatnosti, obogaćujući krajeve u kojima su boravili gospodarskim inovacijama. Na vrhuncu svoje moći samostan doživljava svoj kraj. Zbog stalnih upada Turaka u ove krajeve pavlini su napustili samostan i otišli u Lepoglavu . Sa sobom su odnijeli svoju arhivu i dragocjenosti. U drugoj polovici 16. stoljeća pao je u ruke Turaka. Nakon toga je prepušten propadanju i nije više nikad obnavljan.
Nalazi se na povišenom platou sa sve četiri strane okružen potokom i opkopom. Ostao je vidljiv samo jedan komad kamenog zida. . Nizvodno uz potok na planinarskom putu prema jezeru Mikleuška nalaze se ostaci ribnjaka.
Par metara iza  ostatka zvonika ispod bukve preko potoka nalazi se metalni žig kontrolne točke BELA CRKVA .(OBRATITI PAŽNJU NA NOVE MARKACIJE PREMA ŽIGU !!! - ZBOG ARHEOLOŠKIH RADOVA NA LOKALITETU ŽIG JE PREMJEŠTEN )

 

 

Logo udruge

NAJAVA IZLETA

  • No posts to display.

Vremenska prognoza00:00
00:00
Sunrise : 01.01.1970 00:00   Sunset : 01.01.1970 00:00Waxing Gibbous Moon
Opširnije na yr.no

Broj posjeta

DanasDanas19
JučerJučer44
U TjednuU Tjednu134
U MjesecuU Mjesecu1455
UkupnoUkupno348467
35.175.191.46
US
UNITED STATES
US

Linkovi

Smile

Smile

Smile


You are here  : Naslovnica KRUŽNI PUT PO MOSLAVAČKOJ GORI KT - Bela Crkva